Адрес: гр. Габрово, бул."Арсеналски 113"
Телефон: +359887005547 и +359897371805
Свържете се с нас: +359887005547/+359897371805

Декупаж на стари мебели – прекрасен начин да освежим и променим дома

15.11.2019

Искате да разнообразите домашния интериор, но без да влагате много средства и драстични промени. Мечтаете за цветен уют, може би лека винтидж нотка и удобство. Има решение – декупаж на старите мебели. Ако разполагате със столове втора употреба, гардероби, тоалетки и маси, секции, които не ви допадат като външен вид, но не искате да изхвърлите, има начин да ги освежите. Така те ще продължат да ви служат, но с по-различна и модерна визия.

Какво представлява декупажът?

Декупажът всъщност е техника за лесно прилагане на различни елементи (фолио, боя, отделни декорации) върху избрани от вас стари мебели (като маси втора употреба, шкафове и др) или предмети (огледало, кутии и др.). Целта на декупажа е да разкраси външния вид на дадената вещ. Този вариант е добър, тъй като не изисква голям бюджет, а и винаги може да ползвате подръчни материали, с които разполагате.

Няколко идеи за начинаещи

Ако сте нови в изкуството на декупажа, най-лесно ще ви е да опитате с нещо лесно. Например, масичката за кафе може да се превърне в интересна карта на света, която да ви вдъхновява всеки път, когато си почивате. Така ще внесете колорит в дома. За да залепите картата, нужно ви е специално лепило за декупаж, което се продава почти навсякъде.

Друга идея е да декорирате с цветна хартия. Може да използвате всякаква по ваш вкус – с цветя, с картинки, дори едноцветна. Тази техника може да се приложи върху мебели, предмети като кутии, поставки и други.

Съвет: за да издържи по-дълго време, може да лакирате повърхността.

Преди да прибегнете до декупажа, важно е да имате предвид следното:

  • Уверете се, че вашите мебели са достатъчно чисти. Преди да започнете, почистете ги
    от прах.
  • Ако вече сте ги боядисали, изчакайте да изсъхнат напълно. След това започнете
    декупажа.
  • Предварително подгответе инструментите, които ще ползвате: нож, бръснач, ножица и
    др.
  • Започнете процеса на декупаж с лекота и се опитайте да изрежете според изображението, което сте разработили в ума си.

Не се обезсърчавайте от първоначалните провали и продължете да се опитвате. Целият процес е много забавен и вълнуващ и с времето ще ставате все по-добри. Открийте актуални мебели втора употреба в сайта на Хоби, с които да експериментирате в това ново и интересно хоби.